Mooie woorden

Je kunt van alles verzamelen in het leven. En dat doe ik dan ook veelvuldig. Houten kistjes,die later worden omgetoverd tot Koesterkistjes, vintage stofjes, kralen in allerlei soorten en maten, mooie papiersoorten en alle bruikbare schatten die er zoal op straat te vinden zijn (lees alles daarover in een eerder blog); je kunt er niet genoeg van op voorraad hebben. Het komt dan ook regelmatig voor dat ik word opgebeld door een vriend/vriendin die zegt: ik ben op zoek naar een klein houten doosje/een lapje stof met oranje vintage motief/een rode kraal met gele stipjes of vul maar in en voordat ik naar de winkel ga, vraag ik eerst even of jij misschien zoiets hebt. Meestal blijkt er dan inderdaad iets tussen te liggen dat nagenoeg voldoet aan de omschrijving van het gezochte object.

Van Dale

Maar iets heel anders, minder tastbaars, dat ik ook graag verzamel, zijn mooie woorden. Ik heb altijd erg gehouden van vooral de Nederlandse taal. Als ik ergens een mooi woord lees of hoor, dan schrijf ik het op in mijn notitieboekje en later schrijf ik ze dan in mijn grote Mooie-Woorden-Boek.
Daarin verzamel ik mijn woorden en vorm ik zinnen, die later verwerkt worden in de teksten en gedichten die ik schrijf.

Wat misschien als een rare gewoonte kan worden gezien, is dat ik graag door een woordenboek blader en lees. Ik ben dan ook de trotse bezitter van een Van Dale woordenboek uit 1985, dat ik regelmatig door mijn handen laat gaan. Een tijdje geleden wist een vriend mij zelfs te verblijden met nóg twee uitgebreidere exemplaren, zodat ik nu, wanneer ik daar behoefte aan heb, de geur kan opsnuiven van laat twintigste-eeuws papier met rijen vetgedrukte woorden met tekst en uitleg.
Heerlijk.

Klank en ritme

Waarom bepaalde woorden mij opvallen of treffen is niet altijd uit te leggen, maar ik ga het proberen. Soms is het puur de betekenis van een woord die mij raakt. Soms is het de klank of het ritme. Soms het gevoel dat het woord bij mij oproept.
Zoals het woord melancholie. De zachtheid van de klank. Het gevoel van een lichte zwaarheid die over je heen valt bij het lezen van dit woord. Bij zo’n woord begin ik gelijk te mijmeren. Daar houd ik ook zo van. Van het woord mijmeren – ook van het mijmeren zelf trouwens, maar dat terzijde. De twee mm-en erin en dat het woord begint met mij, wat mij het gevoel geeft dat het zich ook vaak in mijn eigen hoofd afspeelt.

Nog meer woorden

Feeëriek vind ik heel erg sprookjesachtig klinken. Ik ervaar er weelderige kleuren bij en iets met vleugeltjes.
Het woord verrukkelijk vind ik dan visueel weer interessant met de dubbele rr-en en k’s.
Oogopslag, vervoering, samenspraak, en dagdroom zijn mooi vanwege de herhaling van de beginletter. Het spreekt zo lekker uit.

Woorden als vederlicht, zinderend, lyrisch, ragfijn en ontluiken geven met hun klank direct weer wat hun betekenis is. Je ziet het gewoon voor je, het woord zelf verbeeldt.
En dan zijn er nog woorden die je niet gauw meer hoort, omdat ze niet meer in de mode zijn, zoals schalks, minnekozen, weemoed en zinnebeeld. Jammer, maar ik gebruik ze ook niet dagelijks hoor.

Dat ene woord

Zo breng ik dus vaker tijd door met mijn Van Dale, bladerend tot ik weer eens volledig in vervoering raak van een prachtig woord. Ze geven mij inspiratie, die mooie woorden. En ze geven mij ook beelden. Beelden die ik weer vorm kan geven in mijn werken. En door die beelden ontstaan weer woorden en zinnen in mijn hoofd. Associëren, vormen en uitbeelden.

Mocht je dus, naast dat kleine stukje weelderige bloemenbehang of dat ene ronde koperen knoopje, op zoek zijn naar een prachtig woord, dan kun je ook gerust bij mij aankloppen. Wie weet zit dat ene bijzondere woord voor jou wel tussen mijn verzameling.
En als dat niet zo zou zijn, dan laat ik je misschien wel even door mijn kostbaar gekoesterde Van Dale uit 1985 heen bladeren.

 

Een deel van mijn verzameling woorden heb ik verwerkt in mijn werk Woordenschat. Het bestaat uit een doosje met daarin porseleinen regels met mooie woorden erin gedrukt. Je kunt het elders op mijn website bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *