Het Notitieboekje

Ik ben een ongelooflijke liefhebber van Het Notitieboekje. In alle soorten en maten, met printjes, effen, groot of klein mét of zonder lijntjes. Het mag allemaal. Ik ben verslingerd aan al dat mooie papier. In mijn kast ligt dan ook een behoorlijke verzameling notitieboekjes geduldig te wachten. Te wachten om beschreven, beklad en benut te worden.

Papier, ik houd er gewoon van. Ik raak er nooit op uitgekeken. En dan met zo’n heerlijke, het liefst blauwe – ik weet ook niet waarom – over het papier glijdende balpen mijn gedachten toevertrouwen aan de bladzijden.

Geur opsnuiven

Beginnen aan een nieuw, vers notitieboekje is wel een momentje moet ik zeggen. Het openvouwen, voelen hoe dik of glad het papier is, hoe de bladzijden bladeren. Ik moet zelfs bekennen dat ik ook vaak even de geur opsnuif van het nog onbezoedelde papier.

En dan komt het: de eerste bladzijde beschrijven.

Op de eerste bladzijde moet écht iets belangrijks staan, iets moois, iets gedenkwaardigs, zodat bij het openslaan van het notitieboekje je meteen weet: dit is een bijzonder document. Hier staat iets dat ik écht moet onthouden, anders had ik het natuurlijk nooit zo prominent op de eerste verse bladzijde gezet.

Uiteraard ga ik mijn eerste pagina niet volschrijven met zoiets triviaals als: de badkamer poetsen of de vaatwasser nog uitruimen. Overigens hoef ik dat laatste eigenlijk sowieso nooit te doen, omdat mijn lief zich deze taak al lang geleden heeft toegeëigend, maar dit even terzijde.

Nee, er staat een Heel Belangrijk Iets op de eerste bladzijde.

Stel dat iemand mijn notitieboekje openslaat. Dan is het natuurlijk heel erg fijn als diegene denkt: dit boekje gaat écht ergens over, hier staat iets van betekenis. Niet dat ik iemand ook daadwerkelijk zou laten rondsnuffelen in mijn wanordelijke notities, het zou voelen als een bezichtiging van de binnenkant van mijn hoofd en die chaos zou ik iedereen willen besparen.

Floppy disk

Iedere dag sleep ik mijn notitieboekje met mij mee. Alles wat er in mij opkomt schrijf ik op. Natuurlijk geen banale dingen als ‘dadelijk een kopje thee zetten’, dat lukt mij echt nog wel, maar wel alle dingen die ik nog moet doen of wens te onthouden.

Ik schrijf gedachten op, maak kleine schetsen, noteer creatieve ideeën. Er rolt een nieuwe zin uit van een gedicht waar ik aan bezig ben. Maar ook gewone alledaagse dingen belanden in mijn notitieboekje. Een mailtje dat ik nog moet versturen, dat ik nu toch echt voor een leesbril naar de opticien moet gaan of dat ik nieuwe shampoo nodig heb. Want aangezien de omvang van mijn kortetermijngeheugen nog niet een tiende van de klassieke floppy disk bevat, is mijn notitieboekje meer dan onmisbaar. Mij helpt het in ieder geval om meer vat te hebben op mijn gedachten. Als ik het heb opgeschreven dan is het uit mijn hoofd en hoef ik er niet alsmaar mee te blijven rondlopen, mijn hoofd is al zo vol.

Korte aantekeningen of uitgebreide essays, mijn notitieboekje trotseert het allemaal.

Opgelost

Doorstrepen is ook een belangrijke handeling in mijn boekje. Doorstrepen is heerlijk. Het betekent dat een taak is afgerond, een probleem is opgelost, een prangende vraag is beantwoord. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook geregeld iets doorstreep omdat het, door het verstrijken van de tijd, niet meer van toepassing is. Dat het zichzelf heeft opgelost, zeg maar.

In praktijk blijkt dat de eerste bladzijde van mijn notitieboekje vaak leeg blijft, bij gebrek aan die hele interessante, gedenkwaardige aantekening. Het komt een enkele keer voor dat ik, nadat ik al minstens twintig bladzijden beklad heb, toch nog gauw even iets Heel Belangrijks van Memorabele Aard op de eerste blanco pagina neerschrijf. Je weet immers nooit of er iemand op een onbewaakt moment een onweerstaanbare, nieuwsgierige drang voelt om mijn notitieboekje even open te slaan en een glimp op te vangen van het binnenste van mijn hoofd.

Dan staat er toch maar mooi die ene bijzondere notitie op mijn eerste verse bladzijde.

2 Replies

  • Wat kun jij mooi schrijven, heerlijk om te lezen. Die notitieboekjes dat spreekt mij ook aan. Ik schrijf altijd vanalles op briefjes. Mijn moeder deed dat ook en mijn vader hield altijd kasboekjes bij, na zijn overlijden hebben wij ontelbare kasboekjes gevonden, geweldig.
    Mijn man vindt het handiger om alles in de iPhone op te slaan, maar deze boekjes in allerei maten en kleuren is toch veel leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *